Плаж " Приморско - север"

Плаж

 Само бях слушала от туристите колко е хубав, чист и голям, северният плаж на Приморско. Е, за дължината му и аз знаех-от разходките отдалече. Един по-свободен ден реших да отида и аз на плаж. Останах много очарована от чистотата му. Пясъкът беше много чист, жълт и заравнен. Мисля, че с някаква машина минаваха и го заравняваха, а преди това тази машина събираше останалите боклуци след плажуващите. Морската вода в началото е леко плитка и постепенно по-дълбока, но кристална-като сълзица. Нямаше ги досадните щипалки и буболечки, които леко те пощипват докато се къпеш, даже и водорасли липсваха. За туристите, които нямат собствен чадър, концесионерите са осигурили чадъри и шезлонги, които може да наемете. Но не ми хареса това, че те бяха така наблъскани един до друг, че имаш чувството, че околните са върху теб. В един момент усещаш липсата на лично пространство там. Като цяло на плажа се предлагат много спортни забавления. Туристите имат възможност срещу допълнително заплащане да се повозят на джет, на банан, на скутер и да наемат водно колело. За малките деца има възможност да се забавляват в надуваем батут във формата на замък, който е спуснат в морето. Заслужава си за да се посети, но не е за хора, които искат да избягат от шумотевицата. Определено там е доста шумно, защото е масово посещаем и в силния сезон няма място да си постелиш хавлията.

Плажът е лесно достъпен пеш и с кола. Не ви препоръчвам да отидете там с кола, защото е трудно с намирането на места за паркиране.

За съжаление обаче,  Северния плаж в Приморско изчезва. За това са притеснени жителите на черноморския град, които с всеки изминал ден забелязват, че морето отнема сантиметър по сантиметър от плажната ивица.

Освен че отнема от пясъка и заличава плажа, морето подкопава и морския бряг.

Бизнесът в Приморско има свои идеи как да реши проблема и по този начин да спаси поминъка си. От своя страна общинската администрация търси съдействие от учените в БАН.

Северния плаж в Приморско започнал да изчезва драстично след морските бури през февруари 2012-та. В началото на миналото лято местните насипали пясък на плажа, за да спасят сезона, но морето продължило да краде от ивицата. Според хората в града проблема идва от изградените през 1985 година бетонен кей и Пристанището на бившата Резиденция перла, които застават на пътя на морското течение.

Изкуствените съоръжения пречат течението да върне на място пясъка,който взема от Северния плаж

Според местните от Февруари месец миналата година до момента морето е отнело около 20 метра от пясъчната ивица.

След като миналата година морето показало, че с изкуствено насипан пясък, Приморско няма да си отвоюва пясъчна ивица сега управата търси помощ от всички институции. Изпратили писмо до БАН, преди ден получили отговор.

 




Времето
в
Приморско

7 °C

Ясно

вятър 7 км/ч

2024-03-20 5 | 10 °C
2024-03-21 4 | 12 °C
2024-03-22 6 | 13 °C
2024-03-23 5 | 9 °C

Температура на водата

13 °C