Климат в Приморско

Климат в Примрско

Климатът в Приморско се характеризира като средиземноморски, субтропичен влажен(, с черноморско влияние от изток, континентално влияние от запад и средиземноморско от юг. Приморско има есенно-зимен максимум и летен минимум на валежите като годишната им стойност е 600 литра на квадратен метър, което е типична черта на субтропичната зона и Средиземноморието. Лятото се характеризира с най-слаби валежи. Лятото и есента са типично средиземноморски – дълги и сухи. Максималните температури рядко надвишават 32-33°С, което е характерно за средиземноморската област. Средната дневна температура на въздуха през лятото е 27°С, на морската вода 26°С, като максимални дневни температури над 20°C се срещат през всички месеци на година. Летните нощи са прохладни. А дните приятно топли, придружени с морски бриз.

 Средните минимални и максимални температури са положителни през цялата година. Приморско се характеризира с горещо лято, мека зима, хладна пролет и топла есен. Есента е по-топла от пролетта средно с 3°С, което се дължи на влиянието на Черно море. Тук зимите са най-безснежни за цялата страна. 

В района на град Приморско до (резиденция Перла) са измерени 293 слънчеви дни в годината. През пролетта от февруари до април климатът е с типично черноморско влияние с по-ниски температури, което е резултат от ниските температури на морската вода. Зимата е типично влажна, мека и безснежна. Снежната покривка отсъства, а при краткотрайни застудявания е много непостоянна, задържа се едва няколко часа, в редки случаи от 1 до 2 дни. Средната зимна температура на въздуха през декември е 8,6°С, на водата 9,5°С. Максималните и минимални температури както и количеството валежи в Приморско са идентични с тези на Истанбул, Турция.

Господстващите ветрове в Приморско по местни названия са:

югът – топъл и силен вятър, който духа откъм Беломорието.


бялъс – топъл, опустошителен вятър, който духа откъм Мраморно море и изсушава почвата през ранната пролет.


морскиет – бриз, влажен източен вятър, който през лятото непрекъснато духа през деня от морето към сушата, а през нощта, в обратна посока.


йесникът – североизточен вятър, който разкъсва облаците, прогонва мъглите и времето се изяснява.


горнье – е силен, студен западен вятър.


пурьас – студен северен вятър, който духа през зимата.
Времето
в
Приморско

14 °C

Частична облачност

вятър 11 км/ч

2024-05-21 11 | 20 °C
2024-05-22 11 | 19 °C
2024-05-23 11 | 20 °C
2024-05-24 13 | 21 °C

Температура на водата

13 °C