Плажовете на Приморско

Плажовете на Приморско

Най-голямата придобивка и предимство на община Приморско е, че тя граничи с Черно море и че плажната ивица на общината е най-дългата и най-широката от всички общини на Южното Черноморие.

За плажовете на град Приморско, може да се изпише много. Но докато вие самите не се отзовете на плаж в Приморско, няма да разберете за каква невероятна красота, става дума. Слънце, златист пясък и топла морска вода.

Северният плаж е на 200 метра от центъра на града. Можете да се излежавате под чадърите или да поспортувате на игрището за плажен волейбол. За любителите на водните спортове има водни колела, водни ски, сърф, джетове. Южният плаж също предлага възможности за водни спортове. От Северния плаж по бреговата ивица можете да стигнете до плаж Перла. Местността около плажа е гориста и много красива. Курортът може да се похвали с най-дългите и красиви плажове по Българското Черноморие. Плажните ивици с чисти и фини пясъци са с обща площ 1045 хил. кв.м. Плажовете на Приморско и дюните са териториално разделени на: 

1.“Аркутино”
2.“Устието на Ропотамо”
3.“Перла”;
4.“Стомополу”
5.“Приморско – север”
6.“Приморско – юг”
7.“Дяволския залив”
8. “ММЦ”
9. “Алепу”


Плаж " Устието на Ропотамо"


Плаж " Устието на Ропотамо"

Един от малкото останали девствени плажове (защото до него няма път дори за джип). Плажът на Устието на Ропотамо все още е достъпен за малцина и това го прави особено очарователен.

Фактът, че се намира на територията на резерват Ропотамо, го е опазил от онова туристическо нашествие, което е превзело повечето плажове на юг и север от Бургас.

До плажа на Устието все пак може да се стигне, но без кола, след доста сериозен преход пешком.

Бариера слага точка на маршрута с автомобил, а от нея до плажа се стига за около половин час, ако темпото е като за разходка. Пътят е широк и удобен, а природата в резервата е изключително живописна. Доста преди бариерата остават древният мегалитен комплекс Беглик Таш и скалното образувание Долмена.

Този маршрут отвежда до Устието на Ропотамо, ако отправната точка е Приморско.

До закътания плаж, там където реката се влива в морето, може да се стигне и през гориста местност откъм Аркутино, но на места тя е трудно проходима, а изживяването не е за всеки.

Третият вариант за достъп до плажа е директно по море.

В разгара на лятото често могат да се видят различни по клас яхти, които акостират на Устието и остават там по цял ден. Повечето идват от Приморско и Созопол.

  

Плаж " Перла"


Плаж " Перла"

Плаж Перла-едно райско кътче. 

Плажът "Перла" край Приморско е място, където можете да се насладите на родното море в цялата му прелест. Районът около бившата резиденция на Тодор Живков винаги се е славил като едно от местата, където водата винаги е кристално чиста. Заливът е плитък и когато морето е спокойно, можете да навлезете на няколко десетки метра навътре от брега и все още да сте се измокрили само до коленете. Въпреки това трябва да сте бдителни, особено ако не умеете да плувате или водите със себе си малки деца, казват спасителите от "Перла". И напомнят да не подценяваме опасностите, които може да крие и най – живописния плаж.Perla4

Плажът "Перла" граничи на Юг със Северния плаж на Приморско. Край него се простира красива дъбова гора, която е част от буферната зона на резерват "Ропотамо". В гората и на брега паркирането е разрешено и е безплатно. Къмпингуването обаче е строго забранено. Районът на бреговата ивица се охранява. Въпреки това там често можете да видите разпънати палатки. Може би защото изкушението да пренощувате именно тук - между гората и морето е голямо. Собствениците на палатките обикновено се оказват санкционирани часове, а понякога и минути след като са ги разпънали. Още по – зорко се бди за неспазване на забраните за палене на огън. Глобите за всеки, който не се съобразява с тях са доста солени.

Не така строго се охранява гората навътре в резерват "Ропотамо" и около него. Местните хора разказват, че славата на района като непристъпно за бракониерите място отдавна е само спомен. Те съветват туристите да не замръкват из гъсталаците, тъй като през последните години мястото се е превърнало в една от най – привлекателните за бракониери точки на Странджа.Perla2 "В тъмнината лесно могат да ви вземат за диво животно. Или да станете жертва на заблуден куршум", не скриват притесненията си жителите на Приморско.

Районът на "Перла" е място, от което на север можете да поемете по няколко различни дестинации. Ако сте с високопроходим автомобил, можете да отидете до залива Мириус. Доскоро той бе едно от последните девствени и едновременно с това сравнително лесно достъпни места за плажуване. През тази година обаче той е "завладян" от създателите на мидена плантация и живописната гледка, която се разкриваше от него е по – скоро отблъскваща в вида си. По бреговете на залива са складирани пластмасови бидони, а навътре в морето се виждат множество от тях – част от конструкциите на съоръжението за добив на мекотели.

Наоколо обаче все пак има малки закътани заливчета и скалисти брегове, където ще намерите спокойствие и тишина.

Горските пътища на северPerlaот "Перла" ще ви отведат до Маслен нос – едно от най – живописните точки по Южното Черноморие.

Другите атрактивни места, които можете да посетите ако сте в района са тракийското светилище "Беглик таш", хълмът "Лъвската глава", Ропотамският долмен, заливът "Зигра", устието на река Ропотамо и нейното поречие. Заливът Света Параскева, където и до днес са запазени руините на старинна църква, също се намира в тази зона. Археологическите проучвания показват, че църквата е била еднокорабна, с форма на кръст и с кръстокуполно покритие. До нея са открити останки от погребения, датирани във времето от десети до седемнадесети век. За това се предполага, че е храмът е функционирал в този период. Бил е опожарен в края на седемнадесети век. Изследователите смятат, че тук е имало средновековен манастир. Може би именно споменът за него кара миряни да посещават мястото като свещено и да вярват, че то има чудодейна сила.Perla3

Познавачите на тукашната гора разказват, че района често се посещава от иманяри. Те от край време търсят тук скритото имане на Вълчан Войвода. Обхождат горските дебри предимно нощем. Срещата с такива хора може да бъде също така неприятна, подобно на тази с бракониери. Особено ако се състои в момент, в който търсачите на съкровища са решили, че току що са намерили местонахождението на така желаното имане и вие сте станали свидетели на това. За да избегнете такива срещи, добре е да правите преходите си само през деня и да не нощувате далеч от цивилизацията, е съветът на тукашните хора.

  

Плаж “Стомополу”


Плаж

Плажната ивица в Приморско е дълга и чиста. На север от града, в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица, е природната забележителност "Пясъчни дюни - Перла". Някои дюни достигат до 19 м височина и са една изключителна гледка.

Северно от Приморско в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица се намира един от най-добре запазените дюнни комплекси по нашето Черноморие. Гребените на най-високите дюни достигат до 19 м. височина и представляват изключителна гледка за посетителите. Това е природната забележителност "Пасъчни дюни-Перла".
Климат
Лятото е сухо и топло резултат на охлаждащото влияние на морето средната температура през юли се колебае между 22-23С. Близостта до относително топлите водни маси прави зимата най-мека за цялата страна. 

Живият свят на дюните 
Срещат се голям брой специфични пясъчни (псамофитни) видове растения. По пясъците на дюнните комплекси край Приморско са установени над 80 растителни вида, като 14 от тях са включени в Червената книга на България.


Голямо е разнообразието и от безгръбначни животни, редки и застрашени видове земноводни, влечуги и бозайници.

  

Плаж " Приморско - север"


Плаж " Приморско - север"

 Само бях слушала от туристите колко е хубав, чист и голям, северният плаж на Приморско. Е, за дължината му и аз знаех-от разходките отдалече. Един по-свободен ден реших да отида и аз на плаж. Останах много очарована от чистотата му. Пясъкът беше много чист, жълт и заравнен. Мисля, че с някаква машина минаваха и го заравняваха, а преди това тази машина събираше останалите боклуци след плажуващите. Морската вода в началото е леко плитка и постепенно по-дълбока, но кристална-като сълзица. Нямаше ги досадните щипалки и буболечки, които леко те пощипват докато се къпеш, даже и водорасли липсваха. За туристите, които нямат собствен чадър, концесионерите са осигурили чадъри и шезлонги, които може да наемете. Но не ми хареса това, че те бяха така наблъскани един до друг, че имаш чувството, че околните са върху теб. В един момент усещаш липсата на лично пространство там. Като цяло на плажа се предлагат много спортни забавления. Туристите имат възможност срещу допълнително заплащане да се повозят на джет, на банан, на скутер и да наемат водно колело. За малките деца има възможност да се забавляват в надуваем батут във формата на замък, който е спуснат в морето. Заслужава си за да се посети, но не е за хора, които искат да избягат от шумотевицата. Определено там е доста шумно, защото е масово посещаем и в силния сезон няма място да си постелиш хавлията.

Плажът е лесно достъпен пеш и с кола. Не ви препоръчвам да отидете там с кола, защото е трудно с намирането на места за паркиране.

За съжаление обаче,  Северния плаж в Приморско изчезва. За това са притеснени жителите на черноморския град, които с всеки изминал ден забелязват, че морето отнема сантиметър по сантиметър от плажната ивица.

Освен че отнема от пясъка и заличава плажа, морето подкопава и морския бряг.

Бизнесът в Приморско има свои идеи как да реши проблема и по този начин да спаси поминъка си. От своя страна общинската администрация търси съдействие от учените в БАН.

Северния плаж в Приморско започнал да изчезва драстично след морските бури през февруари 2012-та. В началото на миналото лято местните насипали пясък на плажа, за да спасят сезона, но морето продължило да краде от ивицата. Според хората в града проблема идва от изградените през 1985 година бетонен кей и Пристанището на бившата Резиденция перла, които застават на пътя на морското течение.

Изкуствените съоръжения пречат течението да върне на място пясъка,който взема от Северния плаж

Според местните от Февруари месец миналата година до момента морето е отнело около 20 метра от пясъчната ивица.

След като миналата година морето показало, че с изкуствено насипан пясък, Приморско няма да си отвоюва пясъчна ивица сега управата търси помощ от всички институции. Изпратили писмо до БАН, преди ден получили отговор.

 

  

Плаж "Приморско - юг"


Плаж "Приморско - юг"

Плаж "Приморско - юг"

Южният плаж е едно много красиво място-изпълнено с романтика и красота. Той е разположен в югоизточната част на града. До него може да се достигне след като минете по алеята покрай пристанището. Там има въжен мост, който минава над Дяволска река. Този мост е доста стар, но е добре укрепен. Скоро Община Приморско вложи средства за укрепването му, защото той се явява най-прекият път към плажната ивица. Също така, като тръгнете по стария път за Китен се минава точно покрай плажа.
Плажът е с доста внушителни размери. Дължината му е повече от 2 км. През лятото е изпълнен с хора, дошли да съберат слънчеви лъчи. Пясъкът е леко едър с жълт цвят, но много чист. Водата е кристално чиста. Когато ходих последният път имаше странни буболечки във водата и малко водорасли, но пък беше леко хладна, защото предния ден беше валяло. Ходих на плажа края на лятото и нямаше много хора, съответно лудницата липсваше. Направи ми впечатление, че на южния плаж в сравнение със северния в града няма толкова много чадъри, поставени от концесионерите. Поне бяха оставили доста голяма част от ивицата, която беше за свободно ползване. По плажа има доста капанчета и заведения , където може да си поръчате кафе, разхладителни напитки и да похапнете нещо вкусно, вкючително и пържена риба. Цените са малко по-завишени в сравнение с другите ресторантчета, но пък посещаемостта е почти 100%. На плажа има условия за игра на плажен волейбол, футбол. За любителите на водните спортове има възможност да карат сърф, водни ски, банан и джет. А за малките деца има надуваем батут. Мястото е доста удобно и можете да отидете с кола. Веднага щом влезете в Приморско от първия светофар завивате надясно в посока бившето ММЦ. По пътя има изградени много малки паркинги, където може да си оставите колата и да се придвижете до плажа пеш. Паркингите не са охраняеми. Там също има изградени спирки, където минава автобус по линията Китен-Приморско.

  

Плаж " ММЦ" - Приморско


Плаж " ММЦ" - Приморско

Плаж " ММЦ" - Приморско.

ММЦ – международен младежки център е културно селище, което се намира между Приморско и Китен.
Разполага с вили, хотели, бунгала и обширен плаж:

Най-честият избор за почивка през лятото е морето. Напоследък много от нас избират да разпуснат по бреговете на крайморските градчета на близките ни съседки – Гърция и Турция, а и не рядко това удоволствие излиза и по-изгодно за джоба. Но ако все още държите на почивка по нашето Черноморие и предпочитате тя да не е в един от множеството хотели – то вашето място е ММЦ-Приморско. Мястото е известно с организираните в близкото минало международни лагери и не случайно носи името – Международен младежки център. Все още обаче то притежава невероятен чар.

Ако сте избрали тази дестинация обаче непременно първо си запазете стая в хотел или най-добре бунгало в някой от комплексите в центъра. Не си представяйте просто бунгало, защото наистина ще останете доста приятно изненадани. Компелксите са съвсем прясно ремонтирани и всяко бунгало представлява малка боксониерка, но с екстри като климатик, хладилник и телевизор. А в повечето от комплексите се предлага и закуска, която ще увеличи цената на престоя ви с не повече от 5 лв. на ден.  Колко ще ви излезе бунгалото ли – различно, но доста по-евтино от хотел. Цените варират от 40 лв. за бунгало за трима, до по пет лева на легло. И не на последно място тези комплекси винаги са пълни с деца и домашни любимци, които винаги намират общ език, докато родители и стопани могат да си починат на приветливите барове до бунгалата.
Та, ако ви харесва, просто следвайте посока Созопол. Само на около двайсетина километра след това ще влезете в Приморско, а още само около половин километър след това сте  в ММЦ. И хайде на плаж. А от този в ММЦ ще ви се завърти главата. Подобна дълга и широка плажна ивица рядко се среща, а на всичкото отгоре пък е почти празна. Направо звучи невероятно, но още по-невероятно е морето в този край. Няма да настъпите нито един камък, а водата почти през цялото лято е бистра и за щастие дори рядко се срещат “разни боклучета” в нея. На този плаж няма да намерите характерните за цялото Черноморие шезлонги, а просто можете да сложите кърпата и чадъра, където си поискате. 
След приятната разхладата на плажа, сигурно сте огладнели. Ето за това трябва да сте подготвени предварително. Защото ММЦ е подходящ курорт предимно за хора с коли, особено, ако с вас са децата. Във всеки комплекс има барове, на които ще ви предложат нещо за хапване. Но ако искате питателен обяд или вечеря, ще трябва да се разходите до Приморско или Китен, които са на почти еднакви разстояния от комплекса. И така от тишината на ММЦ само след километър ще се озовете в може би вече липсващата ви навалица от магазинчета, царевица, ресторантчета. Първото, което ще подмами апетита ви са дюнерите, които се предлагат през крачка. Но ако сте дошли на море, нека да е като на море. Нали знаете “с питане до Цариград се стига”. Та просто попитайте къде приготвят прясно уловена риба. И в Приморско, и в Китен веднага ще ви упътят. А насладата от топло приготвени току-що уловени попчета или сафрид, наистина е невероятна и ще ви засити напълно.
След като сте разучили всички маршрути от бунгалото до плажа или “улова на храна”, оставете си един ден само за разходки... Защото в този край наистина има много какво да се види. Сигурно всеки е чувал песничката “Ропотамо ни посреща...”. Е, така че не пропускайте да отидете до река Ропотамо и до резервата, носещ същото име, който се намира само на около 5 километра от ММЦ. След като се разходите с лодка по водите на Ропотамо и хапнете рибка на ресторантите-корабчета, не пропускайте да попитате за забележителностите тук. Една от най-известните сред тях е Змийският остров, както и блатото Аркутино, около което вирее рядко срещаната пясъчна лилия. От залива при още наричаното Мечешко блато пък  може да се насладите на гледката към остров Свети Тома, който е известен с това, че е единственото място в страната ни, на което виреят диворастящи кактуси. Не пропускайте и лонгозните гори в местността, както и скалните феномени. 
И май няма да ви стигне един ден, защото и в обратна посока – към Китен има още много да видите. Ако решите да тръгнете натам, със сигурност не пропускайте да се разходите до природен парк Странджа, в който ще се разхладите от летните жеги, разглеждайки множеството пещери и мраморни куполни гробници. Ако сте любители на историята, попитайте и за Тракийското селище “Беглик Таш”, чиито разкопки започват през 2003 г. Ако пък искате да направите най-невероятната си снимка, потърсете скалното образувание “Лъвската глава”, наподобяващо глава на Царя на животните.
И след толкова впечатления, май отново е време да се върнете в спокойствието на ММЦ-Приморско и да се отпуснете под слънчевите лъчи!

 

  

Нудистките плажове


Нуди - плажовете на Приморско

 Все повече агенции предлагат ваканции „без дрехи“, които включват всякакви атракции от голо гмуркане до „плътско“ пътуване по безлюдни острови. Ходенето на топлес плажове със сигурност привлича все повече и повече туристи, желаещи да се забавляват, да събират тен както искат и да си починат. 

Въпреки че в България никой не прави забележка на дамите, които се печат без горнища, дори и на хората, трупащи тен напълно голи, в почти всички световни дестинации голите гърди, да не говорим за нудизма, са напълно забранени.

По българското Черноморие има много нудистки плажове. Най-известните сред тях са Иракли между Обзор и нос Емине, Кара дере край Бяла, Камчийски пясъци край Шкорпиловци, къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“ край Созопол, Юг край Китен, „Веселие”, Нестинарка”, плажа на Аркутино край р. Ропотамо в близост до Приморско, плажовете във Варна — „Златни пясъци”, след Яхтеното пристанище. По северното  Черноморие нудистки плажове има в край Тюленово, Крапец и Дуранкулак. 

  

Температурата в момента в Приморско e 23 °C

Максималната температура за ДНЕС е 27 °C.
Утре в Приморско се очаква МАКСИМАЛНА температура от 26 °C Следващите няколко дни се очаква промяна в температурите като след 5 дни се очаква минималните температури да достигнат 20 °C, а максималните 27 °C

източен вятър със скорост 11 km/чВремето
в
Приморско

23 °C

Ясно

вятър 11 км/ч

2024-06-26 19 | 26 °C
2024-06-27 18 | 26 °C
2024-06-28 18 | 26 °C
2024-06-29 20 | 27 °C

Температура на водата

13 °C