Град Ранули до Приморско

Град Ранули

Единственият начин да се докоснете до останките на загадъчният град Ранули е разходка по река Ропотамо. 

Древният Ранули се намира само на 3км от град Приморско. 

Всички познавате Приморско като черноморски курорт, подходящ за активна почивка през летните месеци. Но знаете ли, че почти от всяко негово кътче „прошепва“ гласът на траките а природата му „припява“ със своите красоти?!
Приморско - поглед отгоре „Хайде в Приморско, хайде вБургас“ - мнозина си припяват този рефрен щом стане дума за тези два града на южното ни Черноморие. И мнозина избират именно Приморско, за да прекарат една спокойна семейна почивка, да разпуснат с весела компания или да се усямотят с любимия човек.
С какво се различава този курорт от останалите места за отдих по морето? На първо място – с природата си. Можете да съчетаете почивката си в Приморско с разходка из един от най-интересните резервати в България– Ропотамо, да се полюбувате на водните лилии, които се отглеждат там или да се снимате край скалните образувания наречени „Веселите скали“, фиордите и тюленовата пещера в местността Маслен нос. Но тези забележителни природни красоти не са единствената отличителна особеност на Приморско. Това което привлича вниманието на туристите са множеството културни паметници под формата на светилища, некрополи и мегалити. Всички те са завещани от траките, населявали тези земи в древността. Тук са тракийското светилище „Беглик Таш“, олицетворяващо култа към Слънцето, древният град Ранули - най-дълго просъществувалото населено място в района, както и тракийските долмени от VІ в. пр. н.е. И освен всичко това, Приморско се слави с още една любопитна подробност - това е най-северната точка в България, където виреят цитрусови плодове.
ПриморскоОказва се, че Приморско наистина не е само море и слънчеви плажове. Можете да превърнете почивката си там в едно незабравимо изживяване, опознавайки другата страна на едно иначе така популярно черноморско градче.
Историята около възникването на Приморско е много заплетена и доста неясна, което поражда неточности и в хронологическата последователност на събитията, случвали се по тези земи. Според откритите при устието на река Ропотамо останки от потънали селища, Приморско и околностите му са били населявани още през третото хилядолетие пр. н.е., когато тук се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя и Египет.
При различни археологически разкопки е установено, че редица племена са оставили своя битов отпечатък, като най-голям принос за днешното културно-историческо значение на града са дали траките. Всъщност с тях, с техните представи и вярвания е свързана и най-интересната част от историята и културата на Приморско. Открити са 4 светилища, 12 долмени и над 10 могилни некропола, които са влизали в състава на късната антична крепост Ранули. Заемаща площ от около 30 дка, тя се счита за един от най-големите крепостни градове в България.
През I – IV в. Приморско е бил римско селище, а до XIV в. крепостта е съществувала с името Ропотамо. Стратегическото положение и отличното градоустройство помогнали през Средновековието тя да се превърне в областен център и да се окаже апетитна плячка за турците. През 1879 г. четирима странджански заселници идват на полуостров Кюпрюбурун и създават селището Кюприя, което през 1934 г. при промяната на имената получава и днешното си име – Приморско.

 
Времето
в
Приморско

25 °C

Ясно

вятър 17 км/ч

2024-06-26 19 | 26 °C
2024-06-27 18 | 26 °C
2024-06-28 18 | 26 °C
2024-06-29 20 | 27 °C

Температура на водата

13 °C