Природата около град Приморско

Природата на град Приморско

На територията на Приморско се намират няколко защитени природни територии с национално значение:

Блатото - лиман Алепу (площ от 1667 дка), и пясъчни дюни "Алепу" (площ от 120 дка) - най- високите дюни на Балканския полуостров. По тях се среща пясъчна лилия.

По- голямата му част от Резервата "Ропотамо". В рамките на резервата влизат природните забележителности: устие на р. Ропотамо и скалното образование Лъвската глава. За Маслен нос са характерни скалните образувания и фиордите, той е подслон за колонии на различни видове прилепи. Обитава се от елен, диво прасе, дива котка и чакал. В миналото е приютявал колонии на тюлена - монах.

На Змийският остров напролет могат да се видят големи ята чайки, а по време на пролетния и есенния прелет много видове спират на острова за почивка и храна.

В блатото Аркутино преобладават тръстиката, теснолистният папур, бялата водна роза, морският болбосхьонус, ежовата главичка и плаващият роголистник. Срещат се безкоренчеста волфия и блатно кокиче. Влажните зони около р. Ропотамо са значима междинна станция по Западночерноморския прелетен път на птиците. По него два пъти в годината преминават пеликани, сиви и момини жерави, орли змияри, патици, гъски и др.  По тази причина резерватът Аркутино е една от четирите влажни зони охранявани от Рамсарската конвенция. Други редки видове, които гнездят тук са няколко вида чапли, ням лебед и бухал. От земноводните се срещат няколко вида жаби, включително и балканската чесновница, която е включена в Червената книга. От влечугите - черноврата стрелушка, двата вида водни змии и обикновената блатна костенурка. От бозайниците интересни са видрата и няколко вида прилепи.

Пясъчни дюни „Перла“ - заемат площ от 240 дка. Имат статут на природна забележителност от 1994 г.

Природата на Приморско е красива и все още неопетнена и дано ние самите съумеем да я запазим, такава каквато е. Нека Приморско - природата бъде наша гордост.
Избрани сайтове няколко

Най-актуални страници няколко

 • Нова Година в Шри Ланка  » ...

 • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019  » ...

 • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

 • Задържаха петима роми в Гълъбово, нападнали полицаи

  Петима роми, сред които трима рецидивисти с няколко присъди и един непълнолетен, са задържани след вчерашното меле в ромската махала на Гълъбово. Повод за хулиганската проява станала шумна пияна компания, която не се подчинила на униформените да спрат високата музика, която се разнасяла от махалата. Пристигналите на място полицаи били атакувани от пияните роми. Към тях се присъединила тълпа, а част от нея се държала агресивно и нападнала с...

  Бойко Борисов посети Мулдавският манастир „Света Петка“

  Днес по-рано премиерът Бойко Борисов посети Мулдавският манастир „Света Петка“. Визитата беше с цел да види светата обител след направените там ремонти. С него бяха Пловдивският митрополит Николай и Областният управител Здравко Димитров. Припомняме, че правителството отпусна половин милион лева, за да бъде възстановен манастирът след пожара отпреди няколко години. Посещението е насрочено за днес следобед, а след това премиерът Борисов ще направи...

  Как да изберем подходяща вентилация?

  Какво е важно да знаем за вентилацията преди да решим коя е подходяща? Много лесно можем да изчислим необходимото чрез няколко пресмятания. За начало се [… ] The post Как да изберем подходяща вентилация? appeared first on Градинар.

  Времето
  в
  Приморско

  16 °C

  Разкъсана облачност

  вятър 14 km/ч

  2018-10-16 14 | 20 °C
  2018-10-17 15 | 19 °C
  2018-10-18 15 | 19 °C
  2018-10-19 15 | 21 °C